Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Η ύφεση και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης




Η ύφεση και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που έχει επιβληθεί και υλοποιείται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις περισσότερο από τέσσερα χρόνια έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες σε πλήρες αδιέξοδο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει αλλά και αυτές που έχουν οδηγηθεί σε βίαιη διακοπή της λειτουργίας τους. Οι τελευταίες, μάλιστα, υπολογίζονται στις 200.000.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν η υπερφορολόγηση αφενός και τα τρομοκρατικά μέτρα είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών δεδομένου ότι το ΚΕΑΟ ειδοποίησε ακόμα και για κατάσχεση όχι μόνο ατομικών περιουσιακών στοιχείων αλλά και στοιχείων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως τα αυτοκίνητα-ταξί. Συγκεκριμένα, στους ασφαλισμένους που οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ, αποστέλλεται η «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», με την οποία ενημερώνονται ότι αν σε 20 μέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».
Από καταγγελίες των ασφαλισμενων προκύπτει ότι τα ατομικά ειδοποιητήρια με τον εκβιασμό της κατάσχεσης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.....!!!!!!!!!!!!!

Η κατάσταση είναι τραγική για τους ασφαλισμένους των οποίων οι οφειλές στον ασφαλιστικό τους οργανισμό αυξήθηκαν κατακόρυφα την περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Τα χρέη προς το Ταμείο έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.
Όλο και περισσότεροι επαγγελματιες χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών (στοιχεία ΟΑΕΕ). Από τις συνολικές οφειλές, μόλις ένα μικρό μέρος (λιγότερο από 8%) έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Επαληθεύεται και μ' αυτόν τον τρόπο η αδυναμία των χιλιάδων ελευθερων επαγγελματιων να ανταποκριθούν οικονομικά στους όρους ακόμα και αυτών των ρυθμίσεων που τους προτείνει το Ταμείο και κατόπιν το ΚΕΑΟ.

Ερωτάται η κυβερνηση και ο κ.Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσουν οι άδικες διώξεις και κατασχέσεις σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να καταβάλουν τις ατομικές ασφαλιστικές τους εισφορές, για να παγώσουν τα χρέη τους στον ΟΑΕΕ και για να διαγραφούν οι προσαυξήσεις».

ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ Αλεξάνδρειας
ΛΑ.Σ.Ι.ΤΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου